Wie durft zichzelf te zijn op LinkedIn? De geheime kracht van authenticiteit.
Ik ben erg laat op gang gekomen met mijn aanwezigheid op LinkedIn. Het probleem is dat ik het zag als de geüniformeerde versie van Facebook. Dat lag niet aan alleen mij. Het komt door ons allemaal.
Vaak heeft LinkedIn iets weg van een grote soep van virtue signaling, ofwel laten zien hoe goed je bent in je werk, hoe goed je past binnen je branche, en hoe hard je gaat voor het bedrijf waar je voor werkt. Kortom: hoe netjes je in het gelid loopt: één, twee, in de maat, anders wordt de bossman kwaad!
We zijn allemaal kantoortijgers die niks hebben met een 9-tot-5-mentaliteit. We zijn allemaal werkgevers die successen te vieren hebben met ‘de hele club’ op de Canarische Eilanden. We zijn allemaal drones die geen innerlijk leven bezitten en altijd aan staan. We hebben nooit psychische problemen, zijn nooit depressief, balen ook nooit van die klote manager die ons het leven zuur maakt. En we gaan allemaal voor de kill.
Zorg dat je haar in orde zit (of georkestreerd chaotisch is). Kom op met de colbertjes en de mantelpakjes. Laat die overwinningsspierballen zien, mensen, en trek vooral zelfverzekerde gezichten.
Een thuisleven hebben we niet.
Bah! Kan het ook anders? We zitten toch met z’n allen niet in een Dilbert strip of in de zoveelste aflevering van The Office?
Waarom is authenticiteit zo moeilijk op LinkedIn?
Er zijn natuurlijk verschillende redenen te bedenken waarom we ons zo onnatuurlijk gedragen op LinkedIn. We laten onszelf graag van onze beste kant zien. Dat doen we ook op Facebook en Instagram. Maar er is bij LinkedIn een extra dimensie, denk ik. Ik zie drie redenen.
Als freelancers willen we leads converteren naar klanten. En dan moet je qua persoonlijkheid niet boven het maaiveld uitsteken terwijl je skills er wél uit moeten springen. Een spagaat natuurlijk. Ik maakte me hier in het begin als copywriter schuldig aan.
Een andere is dat werknemers weten dat hun werkgever meekijkt. Binnen de lijntjes kleuren is dan absolute noodzaak. Dan kun je beter dingen zeggen die ervoor zorgen dat je goed voorsorteert op promotie. Eén foute grap op het netwerk en je ligt eruit.
Een derde reden is dat we weten dat LinkedIn voor zakelijke netwerken is. We zijn zo geconditioneerd om ons privé-leven los te koppelen van ons werk dat we niet beter weten dan ons zo te gedragen. We hebben gezamenlijk een gespleten persoonlijkheid.
LinkedIn is zo een vertaling van de ongelijke verhouding tussen thuisbestaan en werkbestaan waarbij van ons verwacht wordt dat we ons werk altijd prioriteit geven. In Amerika is dit twintig keer zo erg als hier in Nederland en het was daar dat ik met LinkedIn kennis maakte.
Laat jezelf zien
Laten we eerlijk zijn. LinkedIn is zo best een beetje een weerspiegeling van onze kapitalistische maatschappij en maakt stiekem de nare trekjes ervan zichtbaar. Eigenlijk zint mij dat niet. Ik leef toch niet voor mijn werk, maar werk toch om te leven? En het leven gaat toch over meer dan bedrijven die winst maken of mensen die promotie maken? Er zijn toch ook andere dingen die belangrijk zijn? Even kijken…. Welzijn, zorg voor elkaar, omzien naar armen, rechtvaardigheid, de aarde. Daar kunnen we als werknemers, werkgevers en zelfstandigen toch ook best iets over posten?
Wat als we onszelf nu eens lieten zien op de werkvloer? Wat als we ons eigen ik nu eens meenemen naar ons werk? Wat als we van LinkedIn nu eens een plek maken waar mensen niet alleen ja en amen zeggen tegen de corporate cultuur, maar ook wat tegengeluid laten horen?
Niet om gemeen te doen, maar om de kleurrijkheid van onze maatschappij, de diversiteit van meningen, en de uniekheid van onze persoonlijkheden meer ruimte te geven.
Een pleidooi dus voor meer authenticiteit.
Een authentiek netwerk
Ik moet trouwens eerlijkheidshalve wel zeggen dat toen ik serieus met LinkedIn aan de slag ging, ik steeds meer mensen tegenkwam die dit al doen. Mensen die eigenwijs zijn, schrijvers die echt helemaal hun eigen ding doen, LinkedIn-ers die opkomen voor de rechten van vrouwen en mindervaliden, etc. Kortom, stemmen die opkomen voor authenticiteit!
Samen met al deze mensen wil ik opkomen voor een meer authentiek LinkedIn. Niet omdat LinkedIn een doel op zich is, maar omdat het een plaats is waar we elkaar in de zakelijke sfeer ontmoeten. Het is een belangrijke tool om mijn netwerk uit te breiden.
Maar ik wil dat op een authentieke manier doen. Mezelf laten zien. Ik ben meer dan een commerciële schrijver die nooit één kik geeft. Ik heb een mening. Ik denk dat de wereld beter kan. Ik ben ook niet alleen maar schrijver. Ik ben ook musicus, vormgever, filosoof, dichter, whiskey genieter, vader, oom en nog veeeel meer.
Dat ik al deze dingen ben, hoeft toch niet een bedreiging te zijn voor potentiële klanten? Ik kan toch nog steeds goed naar een briefing luisteren en een tekst schrijven waar mijn klant blij van wordt?
Ik ben uniek. Jij bent dat ook!
Laten we op LinkedIn communiceren met ons unieke ik en die corporate culture weer een beetje menselijker maken. Laten we opener over onszelf zijn en dus meer onszelf worden. In authenticiteit schuilt een grote kracht. We gaan er beter van communiceren en krijgen vanzelf een sterker netwerk.
Die pet af. Weg met dat uniform en dat stramme keurslijf. Tover een glimlach op je gezicht in plaats van zo’n office smile. En laten we van de mars een polonaise maken.
Openheid is een vorm van liefde en de wereld heeft meer liefde nodig.
Vond je dit leuk om te lezen? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Zekyr Copywriting voor nog meer leuke en doordachte content over de communicerende mens. Ik werk vanuit een duidelijke visie die de copywriter als het brandpunt van de communicatie ziet. Ik heb ook ideeën over hoe de wereld anders kan en zou moeten. Als je op zoek bent naar een schrijver die jouw merk laat groeien met woorden, neem dan zeker even contact op met Zekyr.