Soms heb je iemand nodig die jouw verhaal voor jezelf, maar vooral voor jouw doelgroep, tot leven brengt.
Ghostwriter. Een relatief nieuw begrip voor Nederland. Maar zo ingewikkeld is het niet. Je hebt een verhaal, een idee, een visie. Je kunt het één-op-één uitleggen, maar als je gaat zitten om het op te schrijven voor een groter publiek, lukt het ineens niet meer. Je leest je eigen woorden en gaat aan alles twijfelen. Da’s jammer, want goede ideeën verdienen een podium. Een ghostwriter geeft je dat podium. Lees het volgende verhaaltje maar eens.
———
‘Hm… hallo, meneer van Waffelen…?’
‘Wat is het Irene?’
‘U hebt vanochtend een Zoomgesprek met de directeur van de NAM, daarna een lunchafspraak met Dhr. Wijmans van de transportsector.’
‘Ok, mooi. Dank je. Wil jij Hans, de nieuwe chauffeur, vertellen uiterlijk om 11 uur hier te zijn? Ik wil niet dat hij te laat komt.’
‘Zal ik doen, meneer van Waffelen.’
‘Dankjewel, Irene. That’ll be all.’
‘En, eh, nog iets…’.
‘Ja?’ Boudewijn zei het zonder op te kijken. Hij was een druk man en had het liefst dat zijn medewerkers ter zake kwamen en dan hun ding weer gingen doen.
Irene aarzelde. ‘Vanmiddag zou u eigenlijk het eerste hoofdstuk van uw boek klaar hebben.’
‘Verdorie, da’s waar ja’, mompelde Boudewijn geïrriteerd. 'Ik kom er op terug'.
Zijn goede maandagochtend humeur was in één klap bedorven. Dat verdomde boek waarin hij zijn visie voor het bedrijf én de energiesector uiteen zou zetten, schoot voor geen meter op. Hij had nog anderhalf uur voor hij met de NAM om de tafel zou gaan zitten. En dan zou het boek ook ter sprake komen.
Hij pakte een notitieblok met lijntjespapier en wierp een steelse blik richting de prullenmand die nog steeds driekwart vol zat met de proppen van mislukte probeersels die hij vrijdagmiddag gefrustreerd weg had gegooid. Hij begon opnieuw: ‘Dit is mijn visie voor een nieuwe manier om met energie om te gaan in Nederland. Als CEO van Wafco Chemicals heb ik veel ervaring…’
Hij scheurde het papier van het notitieblok af, verfrommelde het en mikte het nijdig richting prullenmand. De prop ketste af op de rand en rolde een stukje door richting het raam dat uitkeek op de Amsterdamse Zuidas. ‘Zelfs papier goed weggooien lukt me niet meer’, bedacht hij sarcastisch.
Boudewijn van Waffelen had beloofd een notitie te schrijven over de toekomst van energie in Nederland. Het contract met de uitgever was al getekend. En het netwerk zat er op te wachten. Hij kon niet meer terug. Als hij nu niet doorpakte, zou hij een flater slaan en Wafco mét hem. Hij moest dit rotding zelf schrijven omdat het een persoonlijk verhaal moest worden. Een verhaal dat liet zien dat de toekomst zowel innovatie als persoonlijke moed vergt. En hij kon weten wat dat betekende.
Normaal kon hij heus wel een grote mond opzetten. Hij was geliefd bij zijn werknemers maar ook berucht. Met Boudewijn viel niet te redeneren wist iedereen. Hij wist wat hij wilde, wist het te zeggen, en had mega dossierkennis.
Boudewijn baalde. De hete adem van de deadline kon hij in zijn nek voelen, maar het lukte niet om iets behoorlijks op papier te krijgen. Hij keek naar buiten. De ochtendnevel had plaats gemaakt voor een sombere herfstdag. Hij kneep zijn ogen dicht. De rode en witte lichten van de auto’s op de A10 vloeiden in elkaar over tot parallel-lopende rode en witte strepen.
‘Als mijn woorden toch eens zo op papier in elkaar over konden gaan tot het een niet te stuiten gedachtestroom werd…’ verzuchtte hij.
———
Zo zonde. Boudewijn gaat er zo niets van bakken. Terwijl hij Nederland zo ontzettend op weg zou kunnen helpen in de energiecrisis en de politiek uit zou kunnen dagen moed en durf te tonen.
Als jij in dit verhaaltje een oplossing verwachtte dan heb je het mis. Dit verhaaltje is de pijn. De oplossing volgt nu:
Want hoe zit het met jou? Misschien wil je je memoires schrijven. Misschien wil jouw organisatie een jubileumboek uitgeven. Misschien ben jij net zo’n visionair als Boudewijn. Wie weet stik je van de column-ideeën, maar heb je hulp nodig. Denk aan de volgende toepassingen:
persoonlijke memoires uitgeven
jubileumboek voor het zoveeljarig bestaan van een organisatie
Jezelf profileren als kennisleider of autoriteit via een column
Je visie op een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling delen
Een jaarverslag van de organisatie
Herken je jezelf of jouw organisatie in wat hierboven staat? Ga jij net als Boudewijn zitten kniezen? Denk liever aan een ghostwriter. Beter nog: denk aan mij!